Yeni eklenen haberleri okumak için TIKLA!

Lökosit nedir?



Vücudumuzun vazgeçilmez sıvılarından biri olan Kan, vücudun dengeli beslenmesi, asit baz orantısının sağlanması ve vücut ısısının korunması için hayati bir önem arz etmektedir.



Kan vücutta taşıdığı hücresel ve humoral bağışıklık sistemi elementleri sayesinde vücudu dış etkenlerden korur.



Lökosit nedir?



Lökosit; kan içerisindeki hücresel bağışık sistemi elementlerinden biri olup vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan akyuvar olarak da bilinen beyaz kan hücreleridir.





LEU ve WBC olarak kısaltılan lökositler 5 farklı beyaz kan hücresini kapsar. Bunlar; Nötrofiller, Lenfositler, Monositler ve Makrofajlar, Eozinofiller, Bazofiller 'dir.



[post_ads]


Lökositler


Lökosit 'in görevi nedir?




Lökosit, kanın hücresel elementlerinin %1 lik bir bölümünü oluştursa da vücudun herhangi bir yabancı organizma ile karşılaşması durumunda üreme yoluyla hızla çoğalırlar.





Bağışıklık sisteminin baş sorumlusu olan lökositlerin görevi; vücuda farklı yollardan girmiş olan bakteri, virüs, mantar ve zehirli toksinler gibi antijenleri önce tanır ve damar yapıları içinde yer alan lökositler burada ayrılarak ilgili dokuya ulaşır ve bakteri veya virüsü yok eder.





Aşağıdaki video da Lökosit (Ayyuvar) hücresi bir süre bakteri hücresini kovaladıktan sonra fagositoz (yalancı ayak oluşturarak) hücre içine alması ve sindirmesini gösteriyor.







Kandaki Lökosit (Akyuvar) Hücresi, Bakteriyi Yok Ediyor


İdrarda lökosit yüksekliği nedir?



Vücutta bir enfeksiyon olduğunda idrarda lökosit yüksekliği meydana gelir. Vücutta yabancı madde olduğunda ve çeşitli iltihap ve hasarlarda lökosit artışı ortaya çıkar. Zarar gören ve savaşan lökositleri idrarla atmak için daha fazla lökosit üretir.



İdrarda lökosit yüksekliğinin belirtileri; bulanık ya da kötü kokulu idrar, ağrılı ya da sık idrara çıkma, ateş, titreme, idrarda kan varlığı, kadınlarda pelvik ağrı gibi belirtilerle gösterir.



Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi adına B ve C vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenmek, idrarda lökosit düzeyinin azalmasına yardımcıdır. Sabah ilk idrar ile ölçümlenen ve idrarda bulunması normal kabul edilen lökosit aralığı 0 ile 5 WBC/HPF'dir.



[post_ads_2]


Lökosit düşüklüğü neden olur?




Bazı hastalıklar kemik iliğinin lökosit üretimini engelleyerek kanda lökosit düşüklüğüne sebep olurlar. Lökosit üretilememesi sonucu bağışıklık sistemi çöker ve vücudumuz bakteri ve mikroplara karşı savunmasız kalır.



Lökosit düşüklüğüne sebep olan hastalıklar; hayvan hastalığı olarak bilinen brusella, anemi, karaciğer hastalıkları, sıtma gibi parazit kaynaklı enfeksiyonlar, bazı mantar hastalıkları, otoimmün hastalıklar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar. Ayrıca bazı kanser türleri ve tedavisinde kullanılan ilaçlar lökosit üretilememesine sebep olarak bağışıklık sistemini felç edebilir.

Lokosit

Yorum Gönder

© demo ‧ Tüm hakları saklıdır. Distributed by Lokosit