Yeni eklenen haberleri okumak için TIKLA!

Borsa endexi neye göre artı veya eksi açar?



Borsada büyük yatırımı olan insanlar müthiş stres içindedirler. Her kademe düşüş yüksek meblağ da hissesi olanlar için büyük kayıp yaşatır. Belki de borsaya yatırım yapmak, aksiyon filminde başrol oynamak gibi birşeydir büyük yatırım yapanlar için.



Borsada en çok heyacan yaşatan şey endex açılışlarıdır. Yüklü miktarda hisse almışsanız açılışın artı/eksi olması sizin için hayli önemli olabilir. Seans esnasında bir kaç kademe düşüş de hissenizi az zararla satma imkanınız varken açılışta büyük düşüş yaşarsanız zararınız moral bozacak düzeyde olabilir.



Bu yazımda Türkiye için olumlu veya olumsuz haber akışının olmadığı bir ortamda Borsa İstanbul (Bist) endex açılışının neye göre artı veya eksi açılacağını etkileyen faktörleri kendi kişisel görüşüme göre sizinle paylaşacağım. Borsa açılışı sizin hissenizdeki haber akışına göre hisseniz de etkili olmayabilir.



[post_ads]


Nötr ortamda Bist 100 endex açılışının artı veya eksi açmasını etkileyen faktörler




  1. Dow Jones 30 Vadeli İşlemleri: Amerikan vadelilerinin sabah açılışındaki artı/eksi olması aynı etkiyi Bist'e yapacaktır.

  2. Nikkei 225 ve Shanghai endexleri: Bu endexler Japonya ve Çin borsasına ait. Sabah bizim borsamız açılmadan önce bu endexlerin durumu da bizim Bist açılışımıza etki edecektir.

  3. S&P 500 VIX Endexi: Korku endexi diye bilinir. Yüksek olması borsaları düşürür.

  4. Döviz ve Altın: Dolar, Euro ve Altında anormal bir yükseliş varsa Borsa İstanbul için eksi açılışa sebep olur, fazla düşmesi de Bist'in artı açmasında etkili olur.

  5. iShares MSCI Turkey ETF: Bu gösterge Türkiye'ye para giriş çıkış endexidir. Eğer bir gün öncesinde artı kapatmışsa endex açılışının artı olmasında pay sahibi olabilir.

  6. Türkiye CDS 5 Yıllık USD: Bu Türkiye'nin kredi risk primi. Bu göstergenin artması endex için olumsuzdur.

  7. Brent Petrol: Dünyada bazen kaoslu günler olursa petrol düşer. Sanayi ve ticaret de çarklar dönmeyecek demektir benim için. Brent petrolün düşmesi kaoslu günlerde borsalar için olumsuz olabilir.





Bist açılış etkenler
İşaretlilere göre bence sabah Bist açılışı eksi.




[post_ads_2]



Yukarıdaki resimde açılış tahminim Borsa İstanbul için eksi. VIX endeksi -4.89% oranı cuma gecesi 12 de kapanıştır. Anlık olarak VIX vadelisi +1.5% olduğu için yatırımcı korkuyor borsalar için olumsuz.



Kendimce sizler için kriterlerimi sıraladım. Herkesin kendine ait farklı yöntemleri olabilir. Fakat en önemli şey paradır. Para tekniği bozar. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum yazın.


Lokosit

1 yorum

  1. vix endexi canlı veri olduğunda yüksekse korku endexi olduğu için borsalar düşer.
© demo ‧ Tüm hakları saklıdır. Distributed by Lokosit